torstai 19. toukokuuta 2022

LUMA-linjalaisten vuosi oli tapahtumia täynnä

 

Martsarin LUMA-linja on toiminut jo neljä vuotta. Näiden vuosien aikana on kehitetty ja vakiinnutettu lukuvuoteen monenlaista ja innostavaa LUMA-toimintaa. 


Heti lukiotaipaleen alkuun LUMA-opiskelijat saavat luontokosketuksen retkellä Suomen luontokeskus Haltiaan Nuuksion, jossa sään mukaisesti vietetään aikaa toisiin tutustuessa sekä leirinuotiolla ruokaillessa. Myöhemmin tutustumisjaksolla on muun muassa taiteltu origameja insinööritieteiden hengessä, vierailtu luonnontieteellisessä museossa ja ohjelmoitu Robokeskuksessa. Samalla laitetaan alkuun aina linjan oman hupparin suunnittelu.


Tänä vuonna Martsarista on päästy matkaamaan niin kotimaassa kuin ulkomailla. Suomalaisesta metsä- ja kaivosteollisuudesta kiinnostuneet reissasivat Lohjalle Metsä Groupin maille tutustumaan metsänhoitoon sekä Tytyrin kalkkikivikaivokseen.

 

Steam for All Erasmus+ -ohjelmassa Portugalin, Hollannin, Suomen, Islannin ja Turkin opiskelijoita ja opettajia kohtasi Portugalissa portossa. Ohjelmassa oli muun muassa robotiikkaan ja teknologiaan tutustumista. 

 

Tänä lukuvuonna erilaisiin yrityksiin ja korkeakouluihin on saatu tutustua etäluentojen ja työpajojen kautta.

 

Koronan takia ensimmäisen vuoden odotetuin retki, tiedeleirikoulu Lontooseen toteutui vasta toukokuussa 2022. Matkaan lähtivät kahden eri vuosiluokan opiskelijat, koska edellisenä vuonna retki jäi toteutumatta pandemian vuoksi: yhteensä 58 opiskelijaa ja 4 opettajaa.

 

Sinnikkäimmät reissaajat kokivat vielä toukokuun lopussa Seilin poikkitieteellisen luontokoulun monen kymmenen muualta Suomesta tulleen opiskelijan kanssa.

 

Retkien lisäksi Martsarista on osallistuttu LUMA-aiheisiin tapahtumiin ja kilpailuihin. Tänä vuonna opiskelijat keräsivät menestystä MAOLin neljän tieteen kisoissa: toisen vuoden opiskelija Leo Varis voitti kansallisen Datatähti-kilpailun, ja matematiikan, kemian sekä fysiikan alkukisoissa yhdeksän opiskelijaa ylsi tuloslistoille. Onnittelut!  Marraskuussa Harppi-tiedefestareiden lisäksi yksi joukkue osallistui Harppi-tiedekilpailuun hyvällä innolla!


Martsarissa saa linjasta riippumatta valita tarjolla olevista opinnoista ja retkistä lähes mitä tahansa. LUMA-linjalainen voi hyvin käydä kerryttämässä kokemusta lavalla toimimisesta vaikkapa musiikissa ja draamaopinnoissa sekä toisinpäin.

 

Aina tammikuussa avaamme ovet kiinnostuneille 9. luokkalaisille Martsarin Tiede- ja taideviikolla, jolloin LUMA-linjan toimintaan pääsee tutustumaan.

 

 

Erasmus-matkalla opiskelijat tutustuivat koodaukseen ja opettajat yhteisopettajuuteen. Kuvassa Martsarista vasemmalla opiskelija Eero Virtanen ja matematiikan opettaja Johanna Parvinen.

 

Teksti: Henri Lommi ja Johanna Parvinen

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti