maanantai 13. joulukuuta 2021

Dyyni - mahtava tieteiselokuva verisestä selviytymisestä ja aavikon armoille joutumisesta

 


Dyyni on selviytymistarina tuhansien vuosien päässä nykyajasta. Elokuvan on ohjannut kanadanranskalainen Denis Villeneuve ja se perustuu Frank Herbertin vuonna 1965 julkaistuun samannimiseen romaaniin.


Herbertin Dyyni-kirjasta on kuvattu yksi elokuva jo vuonna 1986. Tuolloin kriitikot tyrmäsivät elokuvan, ja siitä päätettiin tehdä uusi versio. Uudesta elokuvasta on tekeillä vielä ainakin toinen osa, joka saanee ensi-iltansa lokakuussa 2023.


Tuhansien vuosien päähän sijoittuva elokuva kertoo Arrakis-planeetan aatelissuvuista, jotka pyrkivät aavikkoplaneettansa johtoon, taistellen verisesti muita sukuja vastaan. Planeetalta kerätään rohtoa, joka mahdollistaa avaruusmatkailun ja jota ilman galaktisen imperiumin hallitseminen on miltei mahdotonta. Suku, joka kontrolloi rohtoja, kontrolloi Arrakista. Planeetan alkuperäiskansat vaikeuttavat rohdon keruuta kuten myös aavikoilla liikkuvat satametriset saalistajahiekkamadot


Elokuvan keskiössä on Atreides-suvun nuorimmainen, Paul Atreides. Kuuluisan aatelissuvun perijästä on koko elämänsä ajan koulutettu poikkeusyksilöä, ja häntä puhutellaan elokuvassa myös nimellävalittu”.


Dyyni on kokoelma tulevaisuutta, kultteja, sotia kansojen välillä ja teknologisia vimpaimia, joiden käyttöä yritettiin kuvata tarkasti elokuvassa. Vaikka ollaankin erityisellä planeetalla tuhansien vuosien päässä, silti käytetään myös taikuutta ja painotetaan mielen voimaa sekä kontrollointia. Elokuvan ohjaaja on onnistunut täyttämään parhaimman katselukokemuksen vaatimia piirteitä ja saanut elokuvasta mahdollisimman aidon tuntuisen.


Elokuva oli kaikin puolin onnistunut suuren mittakaavan tieteiselokuva. Mikäli et ollut Martsarin leffapäivänä 9.12. sitä katsomassa, suosittelen käymään sen katsomassa, varsinkin, jos elokuva alkoi edes vähänkin kiinnostaa.


Arvio: ⅘


Teksti: Joonas Kytö


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti