perjantai 22. maaliskuuta 2019

PERJANTAIESSEE: Nykypäivän media: missä totuudelta viedään jalat

Nykypäivän media: missä totuudelta viedään jalat. Se olisi sopiva mainoslause median markkinointikampanjalle, jos sellainen olisi. Kaikki uskottavuus on kadonnut ja kasvot menetetty moneen kertaan. Joku voisi ihmetellä, kuinka monta kertaa kasvot voikaan menettää. Mediaperheeseen on viime vuosien varrella syntynyt uusi hulivililapsi nimeltään sosiaalinen media. Tämä hirviö löi viimeisen iskun median uskottavuuteen, ja nyt me kaikki saamme kärsiä kuva- ja videomanipulaatiosta ja valeuutisista.


Niin sanottu vanhan ajan media, eli koko median isä, mihin kuuluvat muun muassa uutistoimistot, on luonut perustan koko kansan huiputtamiselle. Muistan kuinka jo pikkupoikana, kun lueskelin Ilta-Sanomien otsikoita kaupan kassajonossa, vanhempani tuputtivat korviini: “Älä usko kaikkea, mitä luet! Ole kriittinen lukiessasi!” En silloin lapsena ymmärtänyt, kuinka syvälle isä-media onkaan ulottanut juurensa.


Media on valehdellut meille aina tavalla tai toisella, maasta tai kielestä riippumatta. Isä-media on varmasti aloittanut vastenmielisen valehtelunsa jo pienenä. Nyt eläkepäivillään isä-media onkin vasta innostunut. Valeuutisia ei ole koskaan uutisoitu näin paljon, ja valeuutisista ei ole koskaan uutisoitu näin paljon. Valeuutiset ovat tämän vuosikymmenen sana. Siitä kertoo myös se, että vasta hiljattain sana “fake news” lisättiin englannin kielen sanakirjaan, kiitos Amerikan oranssin johtajan.


Valeuutisongelma on onneksi paljon suurempi rapakon toisella puolen kuin täällä koti-Suomessa. Donald Trumpin, eli äsken mainitun Amerikan oranssin johtajan, vaalikampanja pohjautui vahvasti median lyttäämiseen, kiusaamiseen ja haukkumiseen. Trump iski jauhoja suuhun Yhdysvaltojen suurimmille uutistoimistoille, eritoten CNN:lle. “Fake news” -sanat kuuluivat Trumpin suusta niin useasti, että niiden merkitys tuli selväksi ympäri maailmaa. Uskoi Trumpin ideologiaan tai ei, hän sekoitti selvien valeuutisten ja uutisten rajan. Kukaan ei enää tiennyt, mihin luottaa mediassa.


Mutta mitä nämä valeuutiset oikein ovat? Mitä tarkoittaa tämä Trumpin luoma villitys? Valeuutinenhan on uutinen, joka on täyttä puppua. Donald Trump leimasi ja leimaa vieläkin, lähes jokaisen uutisen, joka oli tai on jollain tavalla häntä vastaan, valeuutiseksi. Ylikäyttikö Trump valeuutis-sanaa? Kyllä. Käyttikö Trump sitä sanaa väärin? Kyllä. Saiko Trump siten keski-ikäiset, Yhdysvaltojen sisämaassa asuvat, älyttömät ja kouluttamattomat ihmiset äänestämään ja uskomaan häntä? Kyllä. Meidän nykypäivänä tuntemamme sana “valeuutinen” merkityksineen lähti Yhdysvaltojen nykyisen presidentin propagandasta.


Oikeita valeuutisia kuitenkin esiintyy aina silloin tällöin täällä Suomessakin. Tuomo Tamminen kertoo artikkelissaan Nettiraivo murentaa luottamusta ihmisiin (Helsingin Sanomat, 1.9.2015), kuinka perinteisen median nuorimmassa lapsosessa eli sosiaalissa mediassa alettiin levittämään valeuutisia liittyen Oulussa tapahtuneeseen 15-vuotiaan tytön raiskaustapaukseen. Netissä levitettiin silloin disinformaatiota tekijöistä. Tekijät olivat huhujen mukaan maahanmuuttajia, vaikka näin ei todellisuudessa ollut. Huhut levisivät kuin rutto, ja monet uskoivat tätä valeuutista. Vaikka artikkelin mukaan uutistoimistot eivät vielä edes olleet ehtineet tarttua juttuun kiinni, voidaan tapausta pitää yhdenarvoisena normaalin valeuutisen kanssa. Uutistoimistothan ottavat nykyään suuren osan jutuistaan sosiaalisesta mediasta. Iso isku median uskottavuudelle.



Toinen vastaava, mutta paljon vakavampi tapaus löytyy jälleen kerran rapakon toiselta puolen. Bostonin maratonin pommi-iskua lähdettiin tutkimaan tavallisten ihmisten toimesta sosiaalisessa mediassa. Reddit-nimisellä sosiaalisen median keskustelupalstalla lähdettiin selvittämään pommi-iskun tekijöitä. Tavalliset tallaajat tekivät FBI:n työn niin hyvin, että saivat puoli tusinaa viatonta ihmistä vankilaan. Kiitos sosiaalinen media! Jälleen yksi isku uskottavuudellesi.


Sosiaalinen media on tullut tunnetuksi mis- ja disinformaation nopeasta leviämisestä. Siellä eivät leviä vain valeuutiset, vaan viime vuosien trendi on ollut kuvamanipulaatio ja manipuloitujen kuvien levittäminen. Kuvamanipulaatiota on harjoitettu jo vuosikymmeniä. Ennen johtajat, kuten Stalin, poistivat kuvistaan esimerkiksi upseereitaan, joita he olivat “puhdistaneet”. Nykyään Instagram-mallit poistavat kuvistaan ryppyjä tai kenties muokkaavat takapuoltaan tai rintojaan suuremmiksi.


Manipuloidut kuvat luovat vääristynyttä totuutta. Ihannevartalon käsitys on muuttunut aivan toisenlaiseksi kuvamanipulaation johdosta. Nykypäivänä omistaa nuorien ihannoiman vartalon, jos takapuolta on laajennettu kaksinkertaiseksi, rinnat venytetty kolme kokoa suuremmiksi, rypyt poistettu naamasta ja vielä kaiken lisäksi syntymämerkit häivytetty pois. Mallit jakavat kuviansa faneilleen, jotka koostuvat suurimmaksi osaksi nuorista tytöistä, jotka haluavat näyttää idoliltaan. He tarttuvat syöttiin ja uskovat, että kuvat ovat muokkaamattomia. Jopa suuret mallitoimistot ovat jääneet kiinni kuviensa muokkaamisesta! Kiitos sosiaalinen media! Vääristät totuutta ja luot mahdottomia kauneusstandardeja. Kenties on sinun syytäsi, että plastiikkakirurgia on nyt niin kova hitti?


Tulevaisuudessa tulee leviämään entistä enemmän manipuloituja videoita. Teknologia kehittyy niin älytöntä vauhtia, että on vaikea uskoa, kuinka paljon videoitakin voi manipuloida. Jos lukee aktiivisesti uutisia, on saattanut nähdä joitakin otsikoita siitä, kuinka joidenkin naamoja pystytään editoimaan pornoleffoihin ja esittää, että kyseinen henkilö esiintyykin siinä. Videomanipulaatio voi pahimmassa tapauksessa tuhota uria ja ihmissuhteita sekä väärentää totuutta niin kuin veljensä kuvamanipulaatio.


Median historiaa Suomessa -tietograafin (Jukola 4, s. 44, Sanoma Pro 2018) perusteella internet ja sosiaalinen media on ollut suomalaisten tärkein media jo vuodesta 2011. Näihin vuosiin on mahtunut mahdoton määrä valeuutisia, manipuloituja kuvia sekä manipuloituja videoita. Onkin onni, että koulussa nykyään opetetaan valeuutisista ja lähdekriittisyydestä, sillä se on taito, jonka merkitys tulevaisuudessa on vielä suurempi. On tärkeää, että osaa pohtia, mihin voi enää luottaa mediassa.


Tatu Rouhiainen

---

Martsarilaisen Perjantaiessee-palstalla julkaistaan tasaisin väliajoin äidinkielen kursseilla kirjoitettuja esseitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti