tiistai 26. tammikuuta 2021

 

Koronatartunnan pelko vaikuttaa mielialaan


“Miten koronavirus vaikutti arkipäivääsi?” Kysyin kysymystä 12-vuotiaalta sekä kahdelta 17-vuotiaalta. Vastaukset olivat hieman samantyyppisiä. 


12-vuotias Lenni vastasi koronaviruksen vaikuttaneen hänen koulunkäyntiin sekä jalkapallotreeneihin. Toisen aallon kohdalla ala-aste ei ole mennyt etäopetukseen, mutta koulussa vallitsee uudenlaiset säännöt: pese kätesi kun astut luokkaan jokaisen välitunnin jälkeen, syö oman pienryhmän kanssa ja vältä lähikontaktia monen eri oppilaan kanssa sekä pysy tunneilla omalla paikallasi joka sinulle on määrätty. 


17-vuotias Aada kertoi koronaviruksen vaikuttaneen masentavasti. Asiasta ei löydy erityisemmin hyviä puolia. “Vaikka nyt voin nukkuakin pari tuntia pidempään kouluaamuisin, niin ei se silti korvaa lähiopetuksen hyötyjä. Numeroni ovat selvästi laskussa sillä en mitenkään pysty keskittymään kotonani opiskeluun.” 


Koronavirus on myös vaikuttanut nuorten vapaa-aikaan. Lumi kertoo, että harrastukset ovat peruuntuneet. Aada lisää selittäen, että kavereita ei uskalla nähdä uhkaavan tilanteen vuoksi. Molemmat ovat myös alkaneet välttämään julkisilla paikoilla liikkumista esim. he eivät kulje paljoa junalla tai lähde paikkoihin, missä olisi paljon ihmisiä. 


Teksti: Nella Järvinen


Juttu on kirjoitettu joulukuussa 2020. Jutun julkaisun aikaan koronaviruksen ärhäkämmät virusmuunnokset ovat alkaneet levitä ja etäopiskelu jatkuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti