torstai 27. lokakuuta 2022

Perjantaiessee

Miniessee:


Kun minusta tuli Hermione Grangerin paras ystävä


En tiennyt, tulisiko kukaan ikinä lukemaan tarinoitani, mutta kirjoitin niitä silti, ja melkoisella vauhdilla ja intohimolla. Sukelsin monia kertoja viikossa maailmaan, jossa olin turvassa ja jossa millään muulla ei ollut väliä kuin omilla ajatuksillani sekä niiden pohjalta luodulla kertomusten ja henkilöiden kokonaisuudella. Minulla oli päätösvalta kaikesta tarinan kulussa, ja se oli juuri kokemuksessani kaikista hienointa.


Olin ala-asteella, kun aloin kiinnostua kirjoittamisesta eli minun tapauksessani oman luovuuteni hyödyntämisestä itsenäiseen tarinointiin. Luin tällä ajanjaksolla paljon, mutta erityisesti lasten ja nuorten fantasiakirjallisuutta. Mietin jatkuvasti lukemieni kirjojen tapahtumia, hahmoja sekä tunnelmia, ja siksi kuvittelin usein iltaisin ennen nukahtamista itseni mukaan kirjojen seikkailuihin. Näin myöhemmin ajatellen tämä aika elämässäni oli hyvin tärkeää, sillä sen aikaisen mielikuvituksen kehittämisen kautta olen nauttinut kirjoittamisesta, lukemisesta ja ajattelemisesta myöhemminkin. 


Harry Potter -kirjasarja nousi ehdottomaksi suosikikseni, kun äitini luki sen ollessani toisella luokalla. Samaistuin useaan hahmoon ja olin taikamaailmassa aina, riippumatta siitä olinko fyysisesti kotona, koulussa tai vaikka jalkapalloharjoituksissa. Olin niin rakastunut kirjasarjan juonenkäänteisiin ja kokonaisuuteen, että jossain vaiheessa kuvittelin itseni jatkuvasti mukaan Harryn, Ronin ja Hermionen kanssa seikkailemaan Tylypahkan kouluun ja taistelemaan Voldemortia vastaan. Aloin huomaamattani suunnitella myös uusia hahmoja tarinaan, ja varsinkin luomieni hahmojen ulkonäön ja ominaisuuksien pohtiminen oli minulle mieleistä.


Yhtenä päivänä ryhdyin kirjoittamaan lyhyitä tarinoita, joissa minä seikkailen Harry Potterin maailmassa, ilman lähes minkäänlaista suunnittelua tai hahmottelua. Annoin vain mielikuvitukseni hoitaa kaiken. Tarinoiden syntyminen vasta kirjoittamisen aikana oli kuitenkin tällöin vahvuuteni, sillä kuten John Locke sanoo: “Ajatukset jotka usein tulevat etsimättä, ikään kuin tipahtavat päähän, ovat tavallisesti kaikkein arvokkaimpia.” Tämä ajatus tiivistää oleellisesti silloisen kirjoittamisprosessini. En suunnitellut oikeastaan mitään muuta kuin hahmoja ja heidän ulkonäköään, sillä loput muodostuivat päässäni samalla kun kirjoitin. Luovuuteni pääsi todellisesti täyteen mittaansa, kun tarinoin puhelimeni muistioon itsestäni Tylypahkan oppitunneilla ja huispaamassa noita- ja velhokavereiden kanssa. 


Teksti: Aada Lindeman


torstai 13. lokakuuta 2022

Perjantaiessee

Miniessee:


Kirjoitin itselleni uuden elämän


Heti kun painan pääni illalla tyynyyn, syntyy päässäni tarinanalkuja, juonenkäänteitä ja konflikteja. Mieleni sisäinen maailma suojaa todellisuuden tapahtumilta, enkä pysty nukkumaan luomatta näitä tarinoita väsyneissä aivoissani. Kun en saakaan unta, kaivan tietokoneeni esille ja kirjoitan kertomukseni muistiin. Päivisin palaan yöllisiin ajatuksiini ja pakenen uudestaan luomaani todellisuuteen, joka avautuu koneeni näytölle. 


Koneeni muisti sisältää tekstin muodossa syvimmät haluni, toiveeni ja unelmani. Kaiken sen mikä voisi olla mahdollista, jos velhoja, taikaolentoja tai avaruusseikkailuja olisi olemassa. Jokin tässä ympäröivässä todellisuudessa on niin tavanomaista ja puuduttavaa, että sisälläni palaa halu kokea jotain ihmeellisempää. Halu kokea ne samat tunteet, joita koin lukiessani lapsena kirjoja lohikäärmeistä ja keijuista, uudestaan. Virginia Wolf sanoi: “Niin kauan kun kirjoitat sitä mitä haluat kirjoittaa, vain se merkitsee jotain; eikä kukaan voi sanoa, merkitseekö se vuosien ajan vai vain muutaman tunnin.” Joskus haluan vain kirjoittaa itseni ulos tästä maailmasta, en pyri mihinkään merkitykselliseen tai tajunnanräjäyttävään tekstiin, vaan tunteiden purkamiseen itselleni luontevalla tavalla. Teksteilläni on merkitystä minulle. 


Minä kirjoitan itselleni, en kenellekään muulle. Jos joku saisi joskus käsiinsä viimeisen vuoden aikana kirjoittamani tarinat, haluaisin kadota maan päältä lopullisesti. Tarinani ovat minulle ja erityisesti sille lapselle, joka elää sisälläni. Haluan tarjota lohtua sille lapselle, joka oletti maailmalta niin paljon enemmän, joka uskoi sen olevan ihmeellinen ja maaginen, ja joka pettyi kun kaikki olikin tavallista. Astrid Lindgren sanoi: “Taidan olla täysin onnellinen vain silloin kun kirjoitan, en tarkoita mitään erityistä luomiskautta vaan niitä hetkiä, jolloin todella kirjoitan.” Kirjoittaessani koen lapsenomaista iloisuutta ja onnea, sellaista jota en tunne mitään muuta tehdessäni. 


Lukeminen ei tunnu samalla tavalla henkilökohtaiselta kuin kirjoittaminen. Muiden kirjoittamat tarinat kertovat keksityistä henkilöistä, minun tarinani kertovat minusta. Kun kirjoitan itseni mukaan lapsuuden fantasiamaailmoihin, siinä hetkessä ne maailmat ovat todellisia. 


Teksti: Siiri Vaahersalo