Tämän viikon keskiviikko alkoi ilmaisella aamupuurolla, jonka jälkeen ohjelmassa oli Teuvo Lomanin ja personal trainer Tero Knuutilan vetämä puolituntinen jumppatauko ala-aulassa.
Torstaina taas fysioterapeutti Terhi Vesterkvist piti ykkösille luennon unesta. Hän mainitsi muun muassa erään tapauksen uniongelmista kärsivästä naisesta, joka erittäin rytmittyneen koiran hankittuaan ’pelastui’ unihäiriöistään! Kyseinen koira herätti emäntänsä joka ikinen aamu samaan aikaan, kunnes nainen itse tottui heräämään – ja sitä mukaa myös nukahtamaan – samoihin aikoihin vuorokaudessa, eikä pian enää tarvinnut melatoniinia tms. apuja nukahtamiseen!
Vesterkvist kertoi myös säännöllisen unettomuuden yleisistä haittavaikutuksista: fyysinen uupumus, muisti- ja keskittymisvaikeudet, huonotuulisuus, eivätkä aivot jaksa prosessoida yhtä paljoa tietoa kuin normaalisti. Lisäksi Vesterkvist toi esiin nukkumisasennot. Ihmisen on tärkeää nukkua selkäranka suorassa asennossa, koska silloin antaa kehon levätä luonnollisesti. Esimerkiksi, jos nukkuu yön kädet pään yläpuolella, käsien lihakset ovat koko yön yli jännittyneessä asennossa, minkä vuoksi ne ovat kipeitä seuraavan päivän tai useamman.
Samana päivänä koulumme psykologi Outi Mäkinen piti kolme erillistä mindfulness-sessiota, joissa hän kertoi mitä mindfulness – parhaiten suomennettuna hyväksyvä tietoinen läsnäolo – on, sekä sen hyödyistä ja piti osallistujille hengitysharjoituksen. Harjoituksessa hän kehotti valitsemaan mahdollisimman suoran, mutta rennon asennon, sulkemaan silmät ja keskittymään oman kehon fyysisiin tuntemuksiin – siihen, mistä kohtaa jalat kohtasivat lattian, miten oma keho painoi tuolia vasten jne. Sitten keskityttiin pääosin omaan hengitykseen. Missä kohtaa hengitys tuntui vahvimmin? Kurkussa, nenässä, tai vaikka vatsassa? Kenties selässä? Aina, kun ajatukset olivat lähellä harhailla, kuului palauttaa huomio hengitykseen.
Mäkinen kertoi mindfulnessin harjoituksen auttavan hillitsemään oloa ja suositteli kokeilemaan aina, kun edessä on hermoja raastava kokemus, tai jos muuten haluaa tappaa aikaa. Hän kuitenkin huomautti, että mindfulness ja hengitysharjoitukset eivät korvaa puheterapiaa tai pyyhi pois negatiivisia tunteita – mindfulnessin tarkoitus on käsitellä tunteita.
Teksti ja kuva: Tiia Visuri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti