torstai 24. tammikuuta 2019

PERJANTAIESSEE: Miksi somen vihapuheesta ei päästä eroon?

Postaat Facebookin puskaradioon varastetuista autosi rekisterikilvistä ja kyselet silminnäkijöitä. Nopeasti kommenttiboksiin ilmestyvätkin ihan toiselta puolelta kaupunkia aina samat röntgenkatseella varustetut tietäjät, jotka ovat varmoja, että maahanmuuttajat varastivat kilvet. Tuttua? Halusit havaintoja tekijöistä, mutta saatkin kommentit täyteen vihapuhetta.

Paskamyrsky, kakkamyrsky, paskatornado. Olkoot vaikka tsunami, mutta kaikki tarkoittavat samaa asiaa - vihapuhetta. Vihapuhe on yleensä suoraa rasismia ja toisten ihmisten haukkumista, jossa rikosten, kuten kunnianloukkauksen, tunnusmerkit täyttyvät alta aikayksikön. Yleensä nämä vihapuheen laukojat puolustelevat mielipiteitään ja etenkin niiden ilmaisutapaa sananvapaudella. Kyllä, sananvapaus tarkoittaa sitä, että jokainen saa sanoa mielipiteensä ääneen. Sananvapauden perusteella ei kuitenkaan saa aloittaa kakkatornadoa muita vastaan.

Nykyään on alettu entistä nopeammin ja herkemmin lynkkaamaan vihapuheen levittäjät. Tämäkään ei ole oikein. Kenenkään ei tulisi alentua samalle tasolle näiden rasistien kanssa. Sitä paitsi nettiraivoajillakin on elämä. Tuomo Tammisen artikkelin Nettiraivo murentaa luottamusta ihmisiin (HS, 1.9.2015) mukaan räyhääminen saa vihakirjoittajan itsensäkin onnettomaksi. Muiden olisi siis parasta jättää vihakirjoittajat huomiotta.

Palataan takaisin puskaradion postaukseen. Joku yrittää selittää vihakirjoittajille, että maahanmuuttajat eivät ole syyllisiä kaikkeen. Vihapuhelijat alkavat vänkäämään omissa kuplissaan asiasta, ja paikalle tulee lisää samanhenkistä porukkaa lynkkaamaan maahanmuuttajien puolustajaa. Onnitteluni, nyt soppa on valmis!

Lähes kaikki elävät jonkinlaisessa kuplassa. Myös ne, jotka eivät siedä vihapuhetta. Tällaisessa kuplassa oleva ei siedä oman ajattelutapansa vastaisia mielipiteitä. Esimerkiksi hallitusta vastustavalle näytetään hakukoneen hakutuloksissa ja sosiaalisen median feedissä enimmäkseen hallituksen virheitä. Tammisen artikkelin mukaan tämä johtuu siitä, että sosiaalisen median palvelut muistavat hakusanat ja tykkäykset postauksissa, jolloin ne tarjoavat samankaltaisia postauksia automaattisesti. Tamminen toteaa myös, että nämä algoritmit on alun perin suunniteltu kohdennettuja mainoksia ja paikallista informaatiota varten. Ei kai ketään Helsingissä töissä käyvää kiinnosta Inarin sää?

Samalla lailla puskaradiossakin maahanmuuttovastaisille nousee feediin postauksia, joissa maahanmuuttajat ovat muka tehneet jotain väärää. He eivät näe positiivisia kirjoituksia. He eivät näe sitä, kuinka maahanmuuttaja pänttää tuntitolkulla suomea, jotta pääsisi opiskelemaan tai töihin. Kuplaa kuvaa hyvin myös Pawel Kuczynskin kuvitus Periscope (2013), jossa mies on vankilassa. Sellin ovi on jäänyt raolleen, mutta mies vain katsoo maailmaa Facebookin logon muotoisella periskoopilla ylhäältä, kaltereiden välistä. Periskoopillaan mies ei näe, millainen maailma oikeasti on.

Vihapuhe vaikuttaa myös niihin, joihin se ei kohdistu. Tammisen artikkelin mukaan pelkkä vihapuheen näkeminen vähentää luottamusta muihin ihmisiin oikeassakin elämässä. Kaikkein eniten vihapuhe vaikuttaa ilmeisesti runsaasti somessa aikaa viettäviin lapsiin ja nuoriin, jotka eivät välttämättä tunnista vihapuhetta. Se voi saada heissä aikaan pelkoa ja juurikin epäluottamusta. Näin he eivät välttämättä uskalla hakea apua ongelmiinsa. He eivät myöskään uskalla kertoa asioistaan aikuiselle, koska he luulevat, että aikuiset levittelevät asiaa pitkin kaupunkia. Sama koskee esimerkiksi opettajien vaitiolovelvollisuutta; siihenkään ei luoteta.

Vihapuheesta aiheutuu paljon harmia. Miksi sitä sitten jatketaan? Vihakirjoitteluun vaikuttavat kirjoittelijan tausta ja ennakkoluulot sekä tietämättömyys. Näihin vaikuttaa myös hänen kuplansa ja halu kuunnella ja ymmärtää muita. Tämän vuoksi puskaradion vihakirjoittelijalle on turha puhua järkeä. Vihapuheen levittäjä sivuuttaa kaikki vasta-argumentit, hyvätkin sellaiset. Hän ei anna piirun vertaa periksi ja hyökkää vastapuolta vastaan, ei argumenttia. Hän ei edes perustele argumenttejaan.

Yritä nyt sitten sellaisen kanssa väitellä.

Lopulta puskaradion ylläpitäjät poistavat julkaisusi varastetuista auton kilvistä. Et saanut yhtään kunnon vastausta tai vinkkiä kysymykseen. Ainoastaan viisastelua ja vihapuhetta. Eihän koko postauksesta ollut mitään hyötyä.

Millä vihapuheen saisi sitten loppumaan, kun sitä ei vapaaehtoisesti lopeteta? Suomessa on vihapuheen levittäminen on rikollista. Ongelma on se, että vihapuheesta harvemmin kerrotaan kenellekään saati sitten tehdä rikosilmoitusta. Ei kukaan voi määrätä rangaistuksia tai muutenkaan tehdä asialle mitään, jos asiasta ei tiedetä. Ei poliisi mikään selvännäkijä ole.

Somen vihapuheen ei pitäisi olla hyväksyttävää missään muodossa eikä sitä pitäisi joutua kestämään. Vihapuheesta pitää kertoa eteenpäin moderaattorille, ylläpitäjälle tai vaikkapa poliisille. Yleensä pelkästään ylläpitäjälle asiasta ilmoittaminen auttaa. Joskus kuitenkin ylläpitäjät voivat suojella vihapuhetta levittävää henkilöä tai heidän antavat rangaistukset eivät tehoa. Eivät ylläpitäjät sentään jumalia ole, joten heiltä ei kannata odottaa ihmeitä. Joka tapauksessa kannattaa ottaa kuvakaappaus, jos vain suinkin osaa sen tehdä. Näin vihakommentit eivät häviä, vaikka koko keskustelu poistettaisiin.

Vihapuheesta ei siis pääse eroon, jos siitä jättää kertomatta. Ihan sama, vaikka olisi uhkailtu väkivallalla. Tuleepahan sitten rikosnimikkeeksi listan perään laiton uhkaus. Älä lue keskustelupalstoilta kauhukokemuksia vihapuheen tutkinnan aikana tulleista uhkauksista tai mistään muustakaan. Kerro ja lähetä kuvakaappaukset kaikesta vihapuheesta, älä vain yhdestä kommentista. Vihapuhuja saa näin todennäköisesti järkevämmän tuomion suhteessa vihapuheen laajuuteen ja törkeyteen.

Elina Lindelöf

---


Martsarilaisen Perjantaiessee-palstalla julkaistaan tasaisin väliajoin äidinkielen kursseilla kirjoitettuja esseitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti