tiistai 15. toukokuuta 2018

Terveisiä opettajavaihdosta Potsdamista!

Suomessa oli vielä toukokuisen vilpoisat kelit, kun kolme Martsarin opettajaa pakkasi laukkunsa ja lähti viikoksi ystävyyskouluun helteiseen Potsdamiin. Vierailun taustalla on opettajavaihto, jonka tarkoituksena on vertaisoppiminen ja paikalliseen koulusysteemiin tutustuminen. Martsarin opettajat Heli, Sari ja Laura majoittivat marraskuussa saksalaisia Voltaire Schulen opettajia Suomessa, ja kevään matka oli vastavierailu.

Voltaire Schulessa voi opiskella viidenneltä luokalta abiturientiksi asti. Opettajia on yli 90, ja koulurakennus on suuri ja moniosainen.

 Usein Suomessa vieraillut Potsdamin opettaja Monika kutsui seurueemme vierailulle siirtolapuutarhakommuuniin.

- Kouluvierailu oli mielenkiintoinen kokemus. Näytti siltä, että opiskelijat jaksoivat keskittyä oppitunneilla erinomaisesti ja olivat aktiivisia keskustelijoita. Koulussa oli ehdoton kännykkäkielto, ja se selvästi vaikutti positiivisella tavalla tuntityöskentelyyn ja aiheeseen keskittymiseen, pohtii uskonnon ja psykologian opettaja Laura koulujen välisisä eroja.

Välituntisin opiskelijat työntyivät ulos nauttimaan auringosta ja seurustelemaan, nuorimmat opiskelijat potkivat jalkapalloa. Tunnelma tunneilla ja käytävillä oli rauhallinen. Opettajilla näytti olevan varsin luontevat välit opiskelijoihin, vaikka saksalaisessa koulussa ollaan suomalaisia muodollisempia. Opettajia kutsutaan aina Frau tai Herr -etuliitteillä ja sukunimellä.


Pyöräilymatka lähikylään yhdessä isäntänä toimineiden opettajien kanssa oli elämys.

- Huomasin myös asioita, jotka ovat Martsarissa paremmin: Voltaire Schulen oppitunnin pituus oli 90 min, mikä tuntui liian pitkältä. Luokkamme ovat paremmin varusteltuja kuin Potsdamissa. Myös martsarilaisten kouluruoka on luksusta verrattuna potsdamilaisten maksulliseen koululounaaseen, kertoo Laura, ja toteaa samaan, että ryhmäkoot olivat kyllä Saksassa pienemmät.

Kaikki opettajat olivat tyytyväisiä matkan antiin. Opettajavaihto mahdollistaa todellista kulttuurien kanssakäymistä, koska kouluelämän lisäksi perhemajoitus, retket historiakohteisiin ja saksalaiseen elämänmenoon osallistuminen tarjoavat kurkistusluukun muuallekin.

Heli, Laura ja Sari ystävyyskoulun pihalla

Teksti: Heli Groschup

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti