tiistai 13. marraskuuta 2018

ÄLÄ OSTA MITÄÄN -VIIKKO 3/5: Tee kestäviä löytöjä kirpputoreilla!

Koulussamme toimiva Vihreä lippu -ryhmä haastaa tällä viikolla martsarilaisten kulutuskäsityksiä. Tässä jutussa esittelemme Vihreässä lipussa mukana olevien opiskelijoiden kirpputori- ja second hand -liikesuosikkeja.

Tammiston Kontti, Vantaa

"Mun lempikirppis on Punaisen ristin Kontti Tammistossa. Paras löytö sieltä taitaa olla 5€ farkut, joita käytän joka päivä! Käyn kirppareilla jonkin verran mutta pitäisi käydä ehdottomasti useammin! Kaupasta ei saa mitään noin halpaan hintaan ja lisäksi ei kulu ylimääräisiä materiaaleja!"

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus - Porttipuiston kierrätyskauppa, Vantaa

"Mä tykästyin Porttipuiston kierrätyskauppaan jo heti silloin kun se avattiin. Tila on siisti, valoisa ja todella avara. Plussaa erityisesti siitä, ettei siellä ole ikinä ruuhkaa tai tungosta! Liikkeessä on rauhallinen tunnelma, ja tykkäänkin kierrellä rekkien välissä kuulokkeet korvilla.

Porttipuiston liike ei välttämättä ole otollisin vintagelöydöille, mutta oon löytänyt sieltä super monta arjen luottovaatetta ihan parin euron hintaan. Ja mikä parasta: pienistä hinnoista saa vielä opiskelija-alennuksen. Käsityöihmisenä tykkään myös Näprä-osastosta, josta löytää ihan kaikkea langoista sekä kankaista nappeihin ja neuloihin. Lisäksi liikkeessä on kurkistusikkuna Plan B -tuotteiden ompelimoon - läpinäkympää vaatetuotantoa voi olla vaikea löytää."

Kampin kirppis, Helsinki

"Mun lempparikirppis on varmaan Kampin kirppis Helsingin keskustassa. Löysin paikan muutama vuosi sitten puolivahingossa, vaikka olin kuullut siitä jo aiemmin tuttaviltani. Kampin kirppiksessä parasta on ehdottomasti sen sijainti ja usein vaihtuvat tavarat! Hyvän sijainnin takia Kamppiin saattaa eksyä ihan vahingossa keskustassa asioidessaan, minkä vuoksi Kampin kirppis nouseekin tunnelmallisten viikonloppukirppisten, kuten Konepajan Brunon ja Kattilahallin kirppiksen, ohi.

Käyn melko usein kirppareilla ja second hand -liikkeissä, sillä ostan lähes kaikki vaatteeni käytettyinä. Erityisvinkkini kirppistelijöille on tsekata käytettyä tavaraa myyvät liikkeet myös ulkomailla, sillä niistä löytää usein ihan uniikkeja vaatekappaleita! Kampin kirppikseltä mun paras löytö on varmaan pitkä valkoinen kesähame, jonka löysin sieltä toissakesänä!"


Akselin kirpputori, Espoo

"Useinmiten tulee varmaan käytyä Akselin kirpputorilla Espoossa ja usein myös myydään siellä ite tavaroita ja vaatteita. Vaikka sinne on vähän matkaa, niin siellä on kyllä paljon hyväkuntoisia tavaraa hyvää hintaan! Paljon olen löytänyt esim. hyväkuntoisia Marimekon paitoja muutamalla eurolla."

Osto- ja myyntipaikka Tori.fi

"Käyn fyysisillä kirppareilla vain satunnaisesti (lähinnä vaateostoksilla), sillä suosikikseni on muodostunut netissä sijaitseva tori.fi-sivusto. On mahtavaa myydä tavaroitaan ilman, että joutuu vuokraamaan kirpparilta pöydän ja menettämään siinä suuren osan tuloista. On myös helppoa etsiä haluamiaan tavaroita haku-toiminnolla. Toisaalta “kirpparitunnelmaa” ei netissä selailusta juurikaan synny ja varsinkin vaatteiden ostaminen sovittamatta voi olla riskaabelia.

Sivustolta voi löytyä mitä tahansa, mutta parhaan löytöni täytyy olla lemmikkirotilleni hankkima häkki: säästin sen hinnassa lähes 200€ verrattuna uuteen häkkiin!"

Ei selvää lempparia

"Itselläni ei varsinaisesti ole yhtä lempparikirppistä. Kiertelen mielelläni itselleni uusia kirpputoreja tai pop up -tyylisiä myyntitapahtumia pääkaupunkiseudulla ja kesäisin pohjoisempanakin Suomessa. Vakiopaikkojani ovat Kattilahallin kirppis Sörnäissä sekä Perhekirppis Lanttila Petikossa. Kesäisin ehdoton lempparini on Loimaan rompepäivät Varsinais-Suomessa.

Kirppareille suuntaan usein levylöytöjen toivossa. Lukuisien vinyylilevylaatikoiden selailu on palkitsevaa etenkin silloin, kun kohdalle sattuu osumaan kohtuullisesti hinnoiteltu klassikko tai jopa oma suosikki. Yksi parhaista löydöistäni on ollut Queenin Greatest Hits -vinyyli vain neljällä eurolla."


Teksti: Sanja Tuovila
Kuvituskuva: https://cdn.pixabay.com/photo/2014/05/13/06/24/flea-market-343124_960_720.jpg

---

Tämä juttu on osa Martsarilaisen julkaisemaa “Älä osta mitään -viikko” -juttusarjaa, jonka aiheena on kulutuskriittisyys. Älä osta mitään -päivä on kansainvälinen kulutuskriittinen teemapäivä, jonka tavoitteena on haastaa ihmisiä pohtimaan omia kulutustottumuksiaan. Tänä vuonna Älä osta mitään -päivää vietetään 23.11. ja Martsarissa jo perjantaina 16.11. Lisää teemapäivästä voi lukea osoitteessa: http://alaosta.fi/aom-paiva/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti