sunnuntai 11. marraskuuta 2018

ÄLÄ OSTA MITÄÄN -VIIKKO 1/5: Kestävän kulutuksen kirjavinkki

Muistan kuulleeni sanat zero ja waste yhdistettynä ensimmäistä kertaa kesällä 2017. Zero waste, siis suomennettuna nollahukka, tarkoittaa pyrkimystä mahdollisimman vähään jätteen tuottamiseen ja kestävämpään elämäntapaan. Maailmalla jo kauemmin esiintynyt ilmiö on nostanut suosiotaan myös Suomessa, paljon kiitoksia erityisesti omat kulutustapansa haastaneelle Otso Sillanaukeelle.

Zero Waste - Jäähyväiset jätteille (Helsinki, 2018) on suomalaisen kauppatieteiden opiskelijan, Otso Sillanaukeen, esikoisteos, jossa hän kertoo oman kokemuksensa kautta, kuinka jokainen voi ottaa askeleen kohti kestävämpää kulutusta. Sillanaukeen vinkit siitä, kuinka jätettä voi vähentää jokaisessa kodin huoneessa, tuovat kirjaan innostavan näkökulman, joka saa lukijan pohtimaan omia tottumuksiaan aivan uudella tavalla.

“Miksi lajitella päivät pitkät roskia lukemattomiin aikaa ja tilaa vieviin astioihin, kun voisin vain vähentää roskien tuottamista?”

Keskivertosuomalainen tuottaa lähes 500 kilogrammaa kaatopaikkajätettä vuosittain. Se on valtava määrä, jos vertaa vain muutaman vuosikymmenen takaiseen tilanteeseen, jolloin Suomessakin elettiin hyvin niukasti. Mitä ihmettä roskakorini oikein sisältää? Todennäköisesti kaikenlaista aina tyhjistä muovipakkauksista ruoantähteisiin ja kuulakärkikyniin, todetaan Sillanaukeen teoksessa.

Sillanaukeella on itsellään käytössään roskapurkki, joka symboloi koko nollahukkaelämäntapaa. Purkki on aivan tavallinen lasipurkki, johon Sillanaukeen tavoitteena on mahduttaa koko vuoden sekajätteensä. Siis kaikki se jäte, jota ei voida kierrättää. Mietipä hetki omaa sekajäteastiaasi, ja sitä, kuinka usein joudut tyhjentämään sen. Aika usein, eikö? Kaikkien ei tietenkään tarvitse pyrkiä mahduttamaan tuottamansa jätteet suoraan pieneen lasipurkkiin, vaan roskapurkin tavoitteena on havahduttaa ihmiset siihen, että niinkin minimaalinen jätteiden tuottaminen on mahdollista, kunhan aloittaa ensin pienin askelin.


Sillanaukee antaa kirjassaan viisi täsmävinkkiä nollahukkaelämäntavan aloittamiseen, tai ylipäätään jätteen vähentämiseen:

1. KANNA MUKANA
2. KARSI
3. KÄYTÄ UUDELLEEN
4. KIERRÄTÄ
5. KOMPOSTOI

Zero Waste - jäähyväiset jätteille oli innostava lukukokemus, joka herätti toiveen omasta kestävämmästä arjesta. Lukuisat käytännönläheiset vinkit antoivat inspiraatiota niin kieltäytyä muovipilleistä ravintolassa kuin kantaa mukanaan omia kestopusseja ja -kasseja ruokakaupassa. Parasta fyysisessä kirjassa tietysti on, että loppuunkuluneen kirjan voi kompostoida!

Lisää aiheesta voi lukea esimerkiksi Sillanaukeen blogista (https://nollahukka.wordpress.com/) tai keväällä 2018 perustetun yhdistyksen, Zero Waste Finland ryn, nettisivuilta (http://zwf.fi/). ZWF ja Nollahukka löytyvät myös muun muassa Instagramista!

Teksti ja kuva: Sanja Tuovila

---

Tämä juttu on osa Martsarilaisen julkaisemaa “Älä osta mitään -viikko” -juttusarjaa, jonka aiheena on kulutuskriittisyys. Älä osta mitään -päivä on kansainvälinen kulutuskriittinen teemapäivä, jonka tavoitteena on haastaa ihmisiä pohtimaan omia kulutustottumuksiaan. Tänä vuonna Älä osta mitään -päivää vietetään 23.11. ja Martsarissa jo perjantaina 16.11. Lisää teemapäivästä voi lukea osoitteessa: http://alaosta.fi/aom-paiva/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti