lauantai 25. huhtikuuta 2020

Lukuviikon kirjavinkkaus: päätoimittajan sarjakuvakokoelmista

Lukuviikko kutsuu kaikki suomalaiset juhlimaan lukemista!

Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, jota vietetään tänä vuonna 20.–26.4. Kevään 2020 poikkeusolojen aikana Lukuviikko on virtuaalinen lukemisen juhla, joka kannustaa kaikkia osallistumaan lukemalla sekä jakamalla luku- ja lukemiskokemuksiaan sosiaalisessa mediassa. Helpoin tapa osallistua on lukea! Rauhoita Lukuviikolla aikaa lukemiselle ja haasta tuttusi ja perheesi mukaan. #lukuviikko #lukuviikko2020 #luovuuttailmassa

Koottu ja lainattu tapahtuman sivuilta: www.lukuviikko.fi. 

___


Sarjakuvat ovat ehkä eläneet kultakautensa jo kauan sitten aikaisempien sukupolvien ahmiessa niitä kasoittain. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne edelleen olisi hyviä. Tässä joitain ja suosittelevan arvoisiksi kokemiani sarjakuvia.

Hyvää lukuviikon loppua!


Don Rosa; Roope Ankan elämä ja teot

Elävän legendan yksityiskohtainen kuvaus yhdestä maailman tunnetuimman hahmon elämästä. Mukana seikkailee niin Geronimo kuin Theodore Rooseveltkin, ja, klaaninsa viimeisen, Roopen, matka käy ympäri maailman. Tarinat ovat yksiä harvoista varsinaisista kaanoniin kuuluvista Ankka-tarinoista. Rosa kertoo nuoren Roopen matkasta rikkauksiin läpi lukemattomien vastoinkäymisten, traagisen rakkaustarinan ja loistavan hahmonkehityksen.

Tiesitkö, että Roope ratsasti Afrikassa leijonalla ja matkasi Australiassa kengurun pussissa? Muistatko, miten hän ansaitsi ensimmäisen lanttinsa? Tästä kaikesta, ja paljosta muusta, kerrotaan Roope Ankan elämissä ja teoissa.


Lee Falk; Mustanaamio

”Joka näkee Mustanaamion kasvot ilman naamiota, häntä kohtaa kaamea kuolema.”

Vanha klassikko. Mustanaamio on Afrikan fiktiivisestä maasta Bangallasta käsin pahiksia peittoava bokserisankari. Sarjakuvaa on julkaistu 30-luvulta lähtien, ja Mustanaamio oli ensimmäinen monista ihonmyötäiseen pukuun sonnustautuneista 1900-luvun supersankareista.

Hauska seikka: Mustanaamiolla on tapana iskeä roistoja leukaan sormessaan pääkallosormus, jonka takia herätessään he harmikseen huomaavat kantavansa leuassaan pääkallomerkkiä.


Eiichiro Oda; One Piece

Vaikka sarjassa on jo yli 90 nidettä ja lukemattomia juonikaaria ja henkilöhahmoja niin paljon, että niistä on mahdotonta pitää lukua, sarjakuva on todellakin luettavan arvoinen. Päähenkilö Luffy D. Monkey lähtee merirosvoksi (päämääränään merirosvojen kuninkuus) ja luvassa on toimintaa ja hupia vaikka loppuelämäksi.

Värikäs ja lennokas One Piece saattaa ensiksi vaikuttaa melko lapselliselta, mutta se yllättää monella tapaa niin moraalisilla opetuksillaan kuin lukuisilla viittauksillaan esimerkiksi maailmanhistoriaan ja -kirjallisuuteen.


Christophe Chabouté; Tout Seul

Kuvittele mieleesi yksinäinen majakkasaari. Ympärillä aava meri. Lokkeja taivaalla.

Chabouté ei käytä paljon sanoja, mutta kertomus majakkasaaren yksinäisestä ja maailman hylkäämästä "Quasimodosta" on hiljaisuudessaan koskettava. Kyseistä ranskalaista sarjakuvaa ei ole käännetty suomen kielelle, mutta englanniksi on (nimellä Alone).


René Goscinny & Abert Uderzo; Asterix

Asterixin ja Obelixin (unohtamatta Idefixiä) seikkailuista suurin osa keskittyy roomalaisten paf:aamiseen taivaalle ja kypärien keräämiseen, ja lähes joka tarina päättyy nuotion äärellä pidettäviin juhliin, jossa Obelix syö ihan liian monta villisikaa. Kokonaisena, tietenkin. Mukaan mahtuu paljon hauskoja tilanteita ja kaikkea gladiaattoritaisteluista yrttien keräämiseen taikajuomia varten ja sijaisvanhemmiksi tulemiseen. Yay.



Teksti: Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti