tiistai 14. huhtikuuta 2020

Musadiplomi on harrastuneisuuden taidonnäyte

Musiikista innostunut opiskelija Kristiina Räsänen valmistui ylioppilaaksi syksyllä, mutta ehti tekemään juuri ennen valmistumistaan diplomin työnään sävellystyö ja demonauhat näytelmään Yyn salaisuus. Kristiinan musat oli sävelletty ja toteutettu tietokoneella. Hän koki projektin mieluisana, vaikka tekemisessä tulikin loppua kohden kova kiire. Diplomitarkastajina toimivat musiikinopettajat Heini Mielonen sekä Katariina Ukkonen.

Kevätlukukauden diplomintekjijät abiturientit Roosa Vaaltola ja Oona Snellman tekevät valtakunnallisen musiikin lukiodiplomin yhdessä. Ylipäätään diplomin tekemisen ajatuksen taustalla oli läheisten kannustus sekä halu erottua joukosta tulevaisuudessa. Juuri musadiplomin valinta oli molemmille luonteva, sillä musiikki on ollut Oonalle ja Roosalle aina tärkeää. "Kun kuulin, että on mahdollista tehdä musiikkidiplomityö niin innostuin ajatuksesta. Halusin kokeilla jotain uutta," Oona kertoo.


Roosa Vaaltola ja Oona Snellman tekevät diplomin yhdessä. 


Musiikkidiplomityön on tarkoitus koostua kahdesta uudesta biisistä, yhdestä cover-kappaleesta sekä molempien omista musiikillisista omaelämäkerroista. Musiikin lukiodiplomin suorittaminen ei vaadi omien biisien tekoa, mutta niistä saa arvioinnissa enemmän pisteitä. Oonan ja Roosan omat biisit kertovat muun muassa feminismistä sekä omana itsenä olemisesta. Biisien tekemisen voisi kuvitella olevan haastavaa, mutta haastattelussa siitä kysyttäessä Roosa vastaa, ettei itse kokenut niin: "Kun lopulta löysi inspiraation, sanoitus ja melodia alkoivat kehittymään yhdessä niitä tuumaillessa."

Keväällä musadiplomin tekijöitä ei ollut kuin Roosa ja Oona, minkä vuoksi heidät ohjattiin esittämään diplominsa perinteisen musadiplomi-illan sijaan demonauhalle. Fyysistä esitystä oli yhdelle kappaleelle kaavailtu hyväntekeväisyyskonserttiin, mutta koronaepidemian vuoksi sekin peruuntui.

Mieluisinta diplomin suorituksessa on Oonalle ja Roosalle ollut luova tekeminen sekä yhdessä harjoittelu. Ikävää puolestaan on ollut epäselvyys muun muassa diplomiin liittyvissä kriteereissä ja tiedotuksessa. Molemmat suosittelevat kuitenkin lämpimästi musadiplomin tekoa etenkin niille, joille musiikki on lähellä sydäntä.


Teksti ja kuvat: Kristiina Kamppinen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti