perjantai 30. syyskuuta 2016

Äidinkielen ja matematiikan yhteistyökurssi

Martsarin lukion 1. jaksossa kokeillaan opettaa yhdelle ykkösten ryhmälle ÄI1- ja MAY1-kurssit yhdistelmäkurssina kahden opettajan voimin. ÄI1 + MAY1 -yhdistelmäkurssia opiskellaan 6 x 75 minuuttia viikossa 2. ja 6. palkeissa ja opettajina toimivat Merkku ja Pekka.



Kurssilla on sekä äidinkieleen liittyviä harjoitteita, matematiikkaan liittyviä harjoitteita että molempiin samanaikaisesti liittyviä harjoituksia. Kaiken luokassa tapahtuvan toiminnan tavoitteet ovat kuitenkin molemmille oppiaineille yhteiset. Kurssin päätavoitteiksi kirjattiin:
  • Itseluottamuksen, itsetuntemuksen ja kyvykkyyden tunteen (motivaatio) lisääntyminen
  • Omien vahvuuksien tunnistaminen ja kehittäminen
  • Kyky asettaa itselle omia oppimistavoitteita ja ottaa vastuuta niiden toteutumisesta
  • Kyky oppia arvioimaan omaa työskentelyä ja oppimista/taitojen karttumista
  • Sosiaalisten taitojen, ryhmässä toimimisen taitojen ja ryhmässä oppimisen taitojen kehittyminen


Kurssia opiskellaan noin viiden henkilön ryhmissä, joissa työskennellään yhteisöllistä oppimista hyödyntäen. Tämä tarkoittaa, että jokaisella yksilöllä voi olla omat henkilökohtaiset tavoitteet sisältöjen oppimisen suhteen, mutta he pystyvät tukeutumaan yhteisöön aina tarvittaessa.


Kurssilla harjoitellaan paljon oman osaamisen tunnistamista ja itsearviointia. Sekä matematiikkaan että äidinkieleen on rakennettu omat oppimispäiväkirjat, joiden tavoitteena on tukea opintokokonaisuuden sisältöjen hahmottamista sekä oman ymmärryksen kehittymistä niihin liittyen.


Opiskelu on alkanut mukavissa merkeissä, ja opiskelijat ovat päässeet jo hyvään vauhtiin omassa työnteossaan. Jakson loppupuolella nähdään, oliko käytännön toteutus lopulta toimiva ja kopioitavissa myös muille kursseille, vai pitääkö sitä vielä kehittää.

Teksti ja kuvitus: Pekka Peura ja Meri-Maaria Kivekäs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti