perjantai 30. syyskuuta 2016

Uusia opiskelijoita huolestuttaa lukion opiskelukulut

Uuden opetussuunnitelman myötä lukiokulut nousivat pilviin.


Uusi opetussuunnitelma astui voimaan syksyllä 2016, jonka myötä uusien opiskelijoiden elämä muuttui radikaalisti edelliseen verrattuna. Oppilaiden keskuudessa eniten keskustelua herättävät uudet oppikirjat ja niiden hinnat. Uudenopetussuunnitelman myötä lähes jokainen kirja tulee ostaa uutena, joka lähes tuplaa rahamäärän, joka menee kirjoihin.
Ennen on voitu luottaa siihen, että niin paljon kuin lukiokirjoihin meneekin rahaa, sitä saa takaisinpäin, kun kirjat myydään eteenpäin. Kuitenkin suurena pelonaiheena on, että opetussuunnitelma todetaan huonoksi, eikä kirjoja käytetä enää lukion loppumisen jälkeen. Nimittäin tämä opetussuunnitelma oli käytössä Ruotsissa, mutta se todettiin huonoksi ja poistettiin käytöstä, jonka jälkeen se otettiin Suomessa käyttöön. Vaara siitä, ettei kirjoista saisi mitään takaisin, pelottaa juuri opiskelunsa aloittaneita.

”Ensimmäisen jakson aikana rahaa on kulunut jo tuhannen euron edestä. Uusi tietokone ja kirjat imevät paljon rahaa, eikä rahan kuluminen lopu siihen” - Mietiskelee uusi ensimmäisen vuoden opiskelija.

Kirsikkana kakun päällä tietokone on lähes välttämätön opiskeluväline, joka ei myöskään tule halvaksi. Täydellisen tietokoneen löytäminen on haastavaa, sillä sen tulisi olla suhteellisen kevyt, koska sitä pitää kantaa joka päivä kouluun, sen tulee omata koulun vaatimat ominaisuudet sekä henkilökohtaiset toiveet tulee ottaa huomioon. Lisäksi pienempiä kuluja muodostavat mm. laskinohjelma, hiiri, sopiva reppu jne. Kaikki nämä sähköiset uudistukset johtavat tietysti suurempiin uudistuksiin, joita ovat mm. sähköiset ylioppilaskokeet ja muutenkin yleisesti tietokoneella työskentely päivittäin. Sähköistyminen jakaa oppilaiden sekä opettajien mielipiteitä.

Teksti ja kuvitus: Inari Kolehmainen 16A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti