Tänä lukuvuonna starttaa jälleen fysiikan ja kemian työkurssi näistä aineista ja kokeellisista töistä kiinnostuneille. Kurssille voi liittyä mukaan milloin vain, sillä tunteja järjestetään vuoden mittaan, ja niille voi ilmoittautua omien menojen mukaan. Ei mene kauaakaan, kun tislauskoneisto on käynnissä tai lumen sulamislämmön mittaus saadaan alkuun, ja jännitystä kurssilla saa monen työn merkeissä.
Parasta kurssilla on mielestäni se, että unohtumaan päässeet asiat palaavat mieleen kokeellista työtä tehdessä ja myös se, ettei aina tiedä mitä odottaa. Tislauskoneiston tarkoitus onkin esterisynteesi, josta lopputuotteena syntyy romminhajuinen esteri, tai miten kukin tuoksun tulkitsee. Ulkona isommassa mittakaavassa tehdystä ilmanpainedemosta löytyy kuvia ja video Martsarin Instagram-sivulta.
Siis tervetuloa mukaan kokeilemaan!
Simpukan reaktionopeuden kokeellisessa työssä muistui mieleen tuttu lausahdus: “Ensin vesi, sitten happo, muuten tulee käteen rakko!” |
Lumen sulamislämpöä laskettaessa tulivat mieleen FY02-kurssi ja kaasupolttimen käyttö yläasteella. Mikä olikaan veden ominaislämpökapasiteetti? |
Ps. jos vain jompikumpi kemiasta ja fysiikasta kiinnostaa, niin on mahdollista ilmoittautua vain fysiikan tai kemian tunneille, joita järjestetään yleensä vuorotellen!
Teksti: Tea Heikkilä
Kuvat: Tea Heikkilä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti