keskiviikko 22. elokuuta 2018

Taiteilijan terveiset

Miten tämä kuuluisi aloittaa..? Tervehdys? Olen Tiia Visuri, kolmannen vuoden opiskelija Martsarin lukiossa. Opiskeluaikanani olen vähän väliä tehnyt kuvituksia Martsarilaisen lehteen sekä sain kunnian kuvittaa tämän lukuvuoden 2018-2019 kansikuvan.


Kuka olen?
Ihan normaali suomalainen ihminen. Tuppisuinen sosiaalifoobikko, viisasteleva tyhjäpää, optimisti, puuskupuh… mitä ikinä tässä keksiikään. Paha tapa jaaritella. Asun keskellä metsää Seutulassa päin. En oikein osaa muuta itsestäni kertoa kuin että tykkään piirtää ja kirjoittaa.


Milloin aloitin piirtämään?
Olen aina piirtänyt! “Tosissani” yritin ensiksi piirtää ehkä ala-asteella, neljännellä luokalla. Ei oikein ollut muuta tekemistä, joten päädyin upottamaan aikani kirjoihin ja sarjakuviin - luin niitä jopa kävellessäni ja muutaman kerran pyöräillessä. Sarjakuvat ja manga johtivat haluun luoda omia sarjakuvia ja hahmoja. Rupesin lainaamaan “näin piirrät mangaa” -tyyppisiä kirjoja, sillä ne olivat helposti saatavilla noin 10-vuotiaalle ipanalle, joka ei vielä osannut käyttää internetiä.
Ja siitä alkoikin oppiminen.

Yritin aktiivisesti nähdä, miten ihmiset liikkuivat ja mitä muotoja ihmisen anatomiassa löytyy. Se auttoi huimasti, ja luulen vihdoin saapuneeni sellaiselle tasolle, että voin väittää osaavani anatomiaa! Ei vienyt kuin reilut 8 vuotta. Se, että minulla kesti näin kauan oppia piirtämään kunnollinen ihminen ilman apua, ei tietenkään tarkoita että jollakulla toisella kestää saman verran. Siihen vaikuttaa kuinka paljon ja kuinka usein piirrät, sekä tietysti mihin keskityt (esim. kasvot vai keho? Vaihtelevaisuus vai saman asian toistaminen? Ympäristö vai elävät olennot?). Kuten mikä tahansa muu harrastus tai työ, taide vaatii harjoitusta, aikaa ja yritystä.


Haluan vain tähän lisätä, ettei koskaan ole “liian myöhäistä” aloittaa piirtämistä. Inhottaa kuulla ihmisten sanovan “en tule koskaan olemaan hyvä” ja sen kaltaista. Esimerkiksi Youtubessa on lukemattomia videoita, jotka voivat auttaa esim. varjostuksessa, muodossa, luonnostelussa.. Niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin löytyy varmasti jotain oikealla hakusanalla. Veisi varmaan tuplasti enemmän tilaa tässä tekstissä jos rupeaisin suosittelemaan videoita ja henkilöitä nyt, mutta jos minulta kysytään olen totta kai halukas puhumaan tästä lisää?


Mistä saan vaikutteita?
Kaikesta, mitä pidän kauniina tai mielenkiintoisena. Mitä ikinä ajattelenkaan sillä hetkellä. Koska piirrän mieluiten ihmisiä, saatan joskus löytää inspiraatiota vaikkapa jonkun ohikulkeneen henkilön asusta. Piirustustyylini on kenties saanut paljon vaikutteita sarjakuvista sekä taiteilijoista, joita seuraan ja ihailen sosiaalisessa mediassa. Pidän erityisesti kirkkaista ja lämpimistä väreistä! Ei se tietenkään tietoinen prosessi ole ollut, itsestään tyylini vain kehittyi ajan myötä.


Taidevälineet ja aiheet?
En syrji välineitä tai muotoja. Käytän yleensä sitä, mitä on lähellä: kuulakärkikyniä, tusseja, liituja.. myös vesivärit ja akryylimaalit ovat kivoja. Viimeisteltyjä töitä teen kuitenkin mieluiten digitaalisesti, sillä siten työtä on helpompi muokata ja värittää, eikä sen valmistuttua jää suurta sotkua siivottavaksi - pelkkä tietokone ja siihen yhdistetty piirustusalusta.
Mitään yhdistävää aihetta töherryksilläni ei erityisesti ole. Tykkään kokeilla erilaisia ilmeitä ja poseerauksia, ja niistä huokuva tunnelma on usein leikkimielinen, rento.
Ei se tietenkään aina samankaltaista ole. On minullakin ollut useita eri vaiheita. Tyylit ja aiheet muuttuvat ihmisen mukana.


Sosiaalisen median tuomat hyödyt?
Sosiaalinen media avaa tilaisuuden saada näkyvyyttä. Kuka tahansa ympäri maailmaa voi nähdä, mitä julkaiset. Minulle kävikin niin onnekkaasti, että eräs itsenäinen musiikintekijä Australiasta otti yhteyttä Instagramissa (köh, köh, @tvisu) pari kuukautta sitten ja kysyi, kuinka paljon laskuttaisin kolmesta ‘hahmosuunnitelma-arkista’ (character design sheet). Pidin parin viikon väliä selvittääkseni muita asioita ja tutkiakseni tilaustöiden hinnoittamista, ja lopulta aloitin hommat kesän alussa. En saa vielä julkaista näitä konseptihahmoja missään, mutta kun projekti on valmis, tulen varmasti mainostamaan sitä kaikkialla!

Sen lisäksi, että voin vähän väliä tienata jotakin, on sosiaalinen media tutustuttanut minut yhteisen harrastuksen kautta moniin ihmisiin, joiden kanssa vieläkin puhun melkein päivittäin. Olen saanut ystävystyä ja tehdä hauskoja pieniä yhteistyöprojekteja useamman ihmisen kanssa.

Teksti: Tiia Visuri
Kuva: Heli Groschup

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti