maanantai 9. maaliskuuta 2020

Martsarilaisten harrastuksia: Kivien keräily

Lukiomme toisella vuosiluokalla opiskelee eräs Karoliina. Hänellä on harrastus, jota ei kovin monella ehkä ole. Karoliina keräilee kiviä.

Karoliina on kerännyt kiviä jo pitkään. Hän aloitti harrastuksen jo aika kauan sitten. "[Harrastus] on ollut tauolla. Se lähti liikkeelle alakoulussa, joskus 5.-6. luokalla," kertoo Karoliina.

Mikä johti Karoliinan kyseiseen harrastukseen? "Ne olivat kauniita," Karoliina nauraa kiviä kuvaillen. "Niiden ulkomuoto tai värit olivat erikoisia." Ajan saatossa kiviä kertyi ja kertyi, kun Karoliina piti kävelemistä tylsänä ja tapasi katsella kävellessään kiviä ja poimia niitä mukaansa. Ulkomailla ollessaan Karoliina keräilee muistoiksi rannoilta löytyviä hienoja kiviä.

"Minulla on myös lemmikkikivi!" Karoliina huudahtaa äkkiä, silmien syttyessä loisteeseen. "Hänen nimensä on Tom ja hänellä on ihanat mustat silmät!"

Tom

Miksi Karoliinalla on kivi, jonka nimi on Tom? Karoliinalla ei ole yksiselitteistä vastausta kysymykseemme. Karoliina kertoo löytäneensä Tomin pienenä Silvolan tekojärvestä ja ihastuneensa siihen heti. Kiven pinnalla on Karoliinan mukaan katinkultaa, ja hän kertoo kivestä tulleen uskollinen lemmikki heti sen löydyttyä. Tom on aikojen saatossa toiminut jopa kirjapainona. Jossain vaiheessa Tom sai myös silmät. "Liimasin sille pahvista tekemäni nappisilmät. Liimasin ne kiveen. Itse asiassa on jännä, että liima on kestänyt." Ilmeisesti Tom on ollut siis melko paljon myös touhussa mukana. Karoliina on harkinnut Instagram-tilin perustamista Tomille. Ihastuisikohan maailma kiveen? - sitä voisi Karoliinan mukaan vielä ehkä jossain vaiheessa kokeilla.

Aikooko Karoliina tulevaisuudessa jatkaa kivien keräämistä? "En varmaan, satunnaisesti saatan ostaa jonkin koristekiven," tulee vastaus.

Karoliina kertoo omistavansa kiviä pienen laatikollisen, jossa ennen piti maalaustarvikkeitaan. Kysyessämme, mikä on kaunein kivi, jonka Karoliina omistaa, vastaus tulee heti: "Malakiitti, jonka ostin Myyrmäestä."

Ametisti (vas.) ja malakiitti

Opettajamme Ullariikka tunnetusti pitää myös kivistä. Onko näiden kahden kivenystävän keskustelut olleet antoisia? Karoliina tunnustaa, että on puhunut Ullariikan kanssa vähän ja myös kivistä.

Karoliinalla ei ole lempikivilajia. Myöhemmin hän kuitenkin kertoo lempikivilajinsa olevan se, mitä Tom on, vaikka ei tiedä mitä kivilajia Tom oikeastaan on. Hän sanoo, ettei myöskään omista mitään kovin harvinaisia kiviä.

Jos kivi voi olla lemmikki, voisiko kiveä myös käyttää unileluna? "Unileluna? En todellakaan käyttäisi kiveä," vastaa Karoliina. "Vaarallista!"

Muiden suhtautuminen Karoliinan harrastukseen on ollut vähäistä. Hän kertoo, että hänellä on kaveri, joka myös keräilee kiviä. "Toinen kaveri keräilee myös, mutta vain peruskiviä." Hän kertoo saaneensa eräältä toiselta ystävältään kiviä, joita hänen äitinsä oli tuonut Virosta. Äkkiä Karoliina muistaa jotakin; hänellä on ilmeisesti vielä lisää kivenkerääjäkavereita. "Minullahan on paljon kavereita, jotka keräävät kiviä!"

Kiviä Karoliinan kokoelmasta

Lopuksi Karoliina vielä lähettää terveisensä kivistä kiinnostuneille. Kivien keräily on hänen mukaansa "helppo harrastus, jonka eteen ei tarvitse nähdä yhtään vaivaa." On riittävää, että metsässä kävellessään katsoo vain maahan ja etsii kiviä, ei se sen ihmeellisempää ole. Karoliina korostaa kuitenkin, että kivien keräilyä "voi tehdä monessa muodossa monella tavalla", eikä se ole rajattu vain metsäkivien keräilyyn.


Lainauksia on editoitu yleiskielelle.

Teksti: Laura
Haastateltava, kuvat: Karoliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti