torstai 19. huhtikuuta 2018

LUKUVIIKKO 5/5: Tervetuloa lukupiiriin!

ÄI11 saattaa kuulostaa vieraalta kurssikoodilta, sillä harva tietää koodin takana olevasta soveltavasta kurssista - lukupiiristä! Suunnilleen kerran jakson aikana luokassa 322 kokoontuu lukupiiri, jossa keskustellaan vapaasti yhdessä sovitusta kirjasta. Neljästä osallistumiskerrasta kertyy puolikas kurssi ja kahdeksasta kokonainen.

Äidinkielenopettaja Sari Kuusniemen mukaan idea lukupiiriin tuli alunperin opiskelijoilta. Ensimmäiset lukupiirit järjestettiin jo noin 15 vuotta sitten Martsarin vanhassa osoitteessa Martinlaakson yhtenäiskoulun rakennuksessa. Nykyisessä muodossaan lukupiiri on toiminut noin viisi vuotta, ja tällä hetkellä sen ohjaavina opettajina ovat äidinkielenopettajat Sari Kuusniemi ja Iina Heinilä.

Toisen vuoden opiskelija Joanna Aalto on yksi lukupiirin aktiivisista jäsenistä. Hän tuli lukupiiriin heti ensimmäisen vuoden syksyllä, koska pitää lukemisesta ja oli kiinnostunut kuulemaan myös muiden ajatuksia lukemistaan kirjoista. “Olin lukenut ysin keväällä Sinuhe Egyptiläisen, ja kun se oli yllättäen täällä lukupiirissä, niin vaan menin sinne mukaan.”

Aalto aikoo jatkaa lukupiirissä käymistä todennäköisesti lukio-opintojensa loppuun asti, vaikka on osallistumiskertojensa perusteella saanut lukupiiristä kasaan jo kokonaisen kurssin. Hänen mukaansa parasta lukupiirissä on juuri vapaa keskustelu. Usein keskustellaan enemmänkin kuin vain luetun kirjan teemojen herättämistä aiheista. 

Aallon mieleen ei ole jäänyt lukupiiristä mitään yksittäistä kirjaa tai keskustelunpätkää, mutta hän kehuu saaneensa kirjakeskustelujen myötä myös uusia kavereita. Sari Kuusniemen mieleen taas on jäänyt esimerkiksi viime keväänä järjestetty lukupiirin runoraati, jota varten osallistujat olivat lukeneet jonkin runoteoksen, josta poimittiin yksi runo muille esiteltäväksi ja arvosteltavaksi. “Se oli hauskaa, vähän erilainen tapaaminen.”

Sari Kuusniemi kehottaa lukemisesta innostuneita tulemaan mukaan: “Rohkeasti mukaan, matalan kynnyksen meiningillä! Mukaan voi tulla vain ihmettelemään!”

Lukupiiri kokoontuu seuraavaksi maanantaina 21.5. juttelemaan Ulli Lustin sarjakuvaromaanista Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä.




---
Tiia Visuri

Tämä juttu on osa Martsarilaisen Lukuviikon kunniaksi julkaisemaa juttusarjaa, jonka aiheena on lukeminen. Lukuviikko on Lukukeskuksen vuodesta 1977 vuosittain järjestämä tapahtuma, jonka tarkoituksena on juhlistaa lukemista monenlaisten tapahtumien merkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti