Yhdysvaltojen Enola Gay B-29 pommikone pudotti Little boyksi nimetyn atomipommin Hirošiman kaupungin ylle 6. elokuuta 1945 kello 8.15.17. Neljätoista vuotta myöhemmin julkaistu Edita Morrisin Hiroshiman kukat on fiktiivinen, mutta totuutta kuvaava, tarina atomipommin uhrien elämästä ja kärsimyksistä sekä ihmisten kyvystä antaa anteeksi ja rakastaa.

Hiroshiman kukat sisältää paljon japaninkielisiä nimikkeitä ja kulttuuriin liittyviä tapoja. Vaikka kirja onnistuu hyvin kuvaamaan japanilaista kulttuuria niin sen hyvien kuin huonojenkin piirteiden kautta, se kuitenkin korostaa erityisesti yksilöä ja yksilön asemaa yhteiskunnassa. Myös anteeksianto ja sovinto japanilaisten ja amerikkalaisten välillä on kirjan keskeinen teema. Suosittelen Hiroshiman kukkia esimerkiksi japanilaisesta kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Vaikka kirja on melko lyhyt, se on pysäyttävä lukukokemus, joka on omiaan vakuuttamaan lukijansa ydinaseiden hirveydestä.
Teksti: Kristiina Kamppinen
---
![]() |
Tiia Visuri |
Tämä juttu on osa Martsarilaisen Lukuviikon kunniaksi julkaisemaa juttusarjaa, jonka aiheena on lukeminen. Lukuviikko on Lukukeskuksen vuodesta 1977 vuosittain järjestämä tapahtuma, jonka tarkoituksena on juhlistaa lukemista monenlaisten tapahtumien merkeissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti