perjantai 6. huhtikuuta 2018

Miksi kahdeksalta?!

S24-kurssilla ”Tekstit ja vaikuttaminen” kirjoitettiin yleisönosastokirjoituksia. Tässä Edithin kannanotto aikaisiin aamuihin.


Miksi kahdeksalta?!



Heräät aamulla ja kello on jo paljon. Pitäisi ehtiä jo kahdeksaksi kouluun, mutta et millään jaksa nousta. Käperryt kunnolla peiton alle ja toteat: ”vielä pari minuuttia”.Ennen kuin huomaatkaan, kello jo tikittää. Pomppaat ylös sängystä kuin leipä paahtimesta ja vedät päällesi ensimmäiset silmiin osuvat vaatteet. Nappaat repun ja ryntäät ovesta ulos. Aamupalaa ei ehdi syödä. Saavut koululle ja juokset käytävään. Luokan ovi on juuri sulkeutumassa. Ehdit juuri ja juuri. Onko tämä tuttu tilanne? Suurimmalle osalle on!

Omalla kohdallani on aina vaikeaa päästä sängystä ylös kahdeksan aamuina ja itse koulumatka kestää kolme varttia. Tämän takia mielestäni koulun tulisi alkaa aikaisintaan kello yhdeksän.

Useat nuoret saavat liian vähän unta, koska koulu alkaa niin aikaisin. Joillekin toki on helpompaa mennä aikaisemmin nukkumaan, mutta jos koulu alkaa kahdeksalta ja herää esimerkiksi seitsemältä, yhdeksän tunnin yöunien saamiseksi olisi nukahdettava kello kymmenen. Kukaan ei tietenkään nukahda heti nukkumaan mentyään (ellei sitten ole erittäin väsynyt). Itselläni kestää yli puoli tuntia nukahtaa, joten nukkumaan olisi mentävä viimeistään 21.30. Tätä kellonaikaa vastaan ovat monet nuorten suosimat tv-ohjelmat, jotka loppuvat esimerkiksi vasta kymmeneltä. Toki näiden ohjelmien katsominen ei ole välttämätöntä, mutta näiden lisäksi myös biologiset syyt estävät nuoria nukahtamasta. Murrosiässä unirytmi siirtyy luonnostaan 1-2 tuntia eteenpäin, koska melatoniinin erityksen huippu siirtyy myöhemmäksi - näin myös koulut opettavat.

Enkä usko, että koulupäivän alun myöhäistäminen tunnilla vähentäisi esimerkiksi läksyjentekoaikaa iltapäivältä. Luultavasti monet tarttuisivat tilaisuuteen ja nukkuisivat sen tunnin enemmän. Olisi hienoa, jos kahdeksan aamuja voitaisiin ainakin vähentää!

Edith 16C

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti