sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

LUKUVIIKKO 1/5: Lukuvinkkejä keväälle!


Lukuvinkkejä:
uutta ja vanhaa,
mennyttä ja tulevaa,
tyypeille,
jotka haluavat aloittaa lukemisen
tai löytää uutta lukemista


Maja Lunde - Mehiläisen historia

Maja Lunden romaani Mehiläisten historia nitoo yhteen menneen, nykyisen ja tulevan ajan, jolloin elo eri aikojen yhteiskunnissa on hiukan erilaista omilla tahoillaan. Elävästi kirjoitettu teos nappaa mukaansa ja vie syvälle sen kolmen päähenkilön elämään, ja tutustuttaa lukijansa uuteen muuttuvaan maailmaan. Teos tuo esiin monia ajatuksia herättäviä asioita, kuten, kuinka helposti kaikki hyvä ja kaunis voi särkyä ja kadota silmänräpäyksessä. Tiivistäen kirjan takakannen sanoin: “-- muuttumattomana säilyy vain toivo paremmasta huomisesta.”

Romaanin sujuva, elokuvallinen kerronta ja tarkka tunnelman kuvailu herättää Lunden romaanin maailmat henkiin.




Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmesin seikkailut

Arthur Conan Doylen kirjoittama Sherlock Holmesin seikkailut on vanha teos, joka voidaan luokitella salapoliisikirjallisuuden klassikoksi. Doylen romaanissa seikkailee tunnettu Sherlock Holmes sekä hänen ystävänsä ja apurinsa tohtori Watson, jotka joutuvat mitä erikoisimpiin ja jännittävimpiin seikkailuihin aina kirjan ensimmäisestä sivusta sen viimeiselle saakka. Sherlock Holmesin ympärille on syntynyt monia eri tv-sarjoja ja elokuvia, mutta suosittelen lämpimästi lukemaan teoksen, joka on koonnut sen, mistä kaikki on alkanut.




John Green - Kaikki viimeiset sanat (Looking for Alaska)

Lyhyessä ajassa voi tapahtua paljon eikä elämä aina ole helppoa. John Greenin romaani kertoo, millaista on olla nuori sen kaikessa karussa komeudessaan. Kertomus rakkaudesta, yksinäisyydestä, syyllisyydestä, toivosta ja anteeksiannosta ennen ja jälkeen pienen ystäväporukan maailman keinahtamisen kiepauttaa lukijansa pikkusormensa ympärille etsien vastausta kysymykseen “Mitä olisi voinut tehdä toisin?”

“Jälkeen: Mikään ei ole enää niin kuin ennen.”






Lars Kepler - Nukkumatti

Mitä tapahtuu, kun sarja outoja katoamisia liitetään yhteen lasten saduista tutun Nukkumatin kanssa? Vuosia sitten tapahtunut murha osoittautuukin kidnappaukseksi, uhri muistaa vain unettavan hiekan ja päässä kilisevät posliinisormenpäät ja sen, ettei hän ollut yksin. Vanhoja tapauksia täytyy kaivaa esiin ja rikoskomisario joutuu tiukan paikan eteen tehden päätöksiä, jotka voivat mennä käden käänteessä pieleen.
Lars Keplerin dekkari Nukkumatti on kutkuttava teos, jonka lukemista ei tahdo lopettaa.




Khaled Hosseini - Leijapoika

Khaled Hosseinin esikoisromaani Leijapoika kertoo ystävyksistä, joiden elämä muuttuu tutusta ja turvallisesta epävarmaksi ja sydäntäsärkeväksi taisteluksi elämästä ja heidän välisestä ystävyydestä. Kirjassa on kaksi eri maailmaa, kaksi eri tarinaa ja kaksi eri loppua.
Kirjan keskiössä on myös Afganistanin etnisten ja uskonnollisten ryhmien välisiä kiistoja, sekä kuvailua maahanmuuttajan elämästä hänen muutettua vieraaseen maahan. Vakavista ja yhteiskunnallisista aiheista huolimatta kirja on helppolukuinen tarjoten lukijalleen täysin eri näkökulman moneen uuteen ja vanhaan asiaan.





Lauren Oliver - Delirium

Tulevaisuuden tiukasti kontrolloidussa yhteiskunnassa jopa rakkaus on kiellettyä ja julistettu pandemiaan rinnastettavaksi vakavaksi sairaudeksi. Vaikutusten eliminoimiseksi toteutetaan kirurgisia toimenpiteitä, joihin sekä miesten että naisten on täysi-ikäisinä osallistuttava tarkoituksena. Tämän on tarkoitus tasata niin sanotut “ääritunteet” ja luoda uusi harmonisempi maailma, joka tarjoaa kaikille samanlaiset lähtökohdat onneen ja turvallisuuteen. Mutta mitä tapahtuu, jos yhteiskunnan sisäpuolella asuva ihastuu yhteiskunnan ulkopuolella asuvaan, vapaasti tuntevaan, kapinalliseen?


Teksti: Kristiina Räsänen

---

Tiia Visuri

Tämä juttu on osa Martsarilaisen Lukuviikon kunniaksi julkaisemaa juttusarjaa, jonka aiheena on lukeminen. Lukuviikko on Lukukeskuksen vuodesta 1977 vuosittain järjestämä tapahtuma, jonka tarkoituksena on juhlistaa lukemista monenlaisten tapahtumien merkeissä.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti