tiistai 28. elokuuta 2018

Kiinnostavatko luonnontieteet? - Tule FyKe-työkurssille!

Tänä lukuvuonna starttaa jälleen fysiikan ja kemian työkurssi näistä aineista ja kokeellisista töistä kiinnostuneille. Kurssille voi liittyä mukaan milloin vain, sillä tunteja järjestetään vuoden mittaan, ja niille voi ilmoittautua omien menojen mukaan. Ei mene kauaakaan, kun tislauskoneisto on käynnissä tai lumen sulamislämmön mittaus saadaan alkuun, ja jännitystä kurssilla saa monen työn merkeissä.

Parasta kurssilla on mielestäni se, että unohtumaan päässeet asiat palaavat mieleen kokeellista työtä tehdessä ja myös se, ettei aina tiedä mitä odottaa. Tislauskoneiston tarkoitus onkin esterisynteesi, josta lopputuotteena syntyy romminhajuinen esteri, tai miten kukin tuoksun tulkitsee. Ulkona isommassa mittakaavassa tehdystä ilmanpainedemosta löytyy kuvia ja video Martsarin Instagram-sivulta.

Siis tervetuloa mukaan kokeilemaan!

 Simpukan reaktionopeuden kokeellisessa työssä muistui mieleen tuttu lausahdus: “Ensin vesi, sitten happo, muuten tulee käteen rakko!”

Lumen sulamislämpöä laskettaessa tulivat mieleen FY02-kurssi ja kaasupolttimen käyttö yläasteella. Mikä olikaan veden ominaislämpökapasiteetti? 

Ps. jos vain jompikumpi kemiasta ja fysiikasta kiinnostaa, niin on mahdollista ilmoittautua vain fysiikan tai kemian tunneille, joita järjestetään yleensä vuorotellen!

Teksti: Tea Heikkilä
Kuvat: Tea Heikkilä

torstai 23. elokuuta 2018

Vaihtari-Millan tunnelmia kesän alusta

Viime lukuvuonna Martsariin saapui kolme valloittavaa vaihto-opiskelijaa, joista saksalainen Milla kirjoitti vaihtovuotensa lopussa vuodestaan Suomessa ja tunnelmistaan palatessaan takaisin Saksaan.

---

I am Milla Kuusela, 17 years old. Some of you might know me as the finnish girl, who is from Germany.

Why I want to become a exchange student? I want to see different school types. This school is very nice and I like it to be here. I heard so many things, that in Finland is the best school system and the people are nice here, too. So why Finland? Finland is my second home. Finnish is my first language that I learned. Here I have my whole family and it is nice to see all my friends here for a year and not once in a year while I am for the summer in Finland with my parents. My dad want that I go to Sweden for a year. But here I am.

My host family is very nice. I like them. I have two wonderful sisters and parents, who care about me well. In the family we have two horses, two dogs and a lizard. My life in that family has changed me. I am more independently. About that I am more than anything proud. But some things we do together. And this family become my second family.

The time in Finland was/is very nice. I have learned and experienced many new things. I see Finland yet in another way. I used to find it boring to come for the whole holiday to Finland. I think I will come next year to Finland with other thoughts. I met many people and we have become friends. I will see them next year too when I am for the summer here. The best about Finland is I think the people. They are so different than the people in Germany. I do not know why, but I like to be with my finnish friends. The next thing I like about Finland is the nature and the food. For example, I like to ride my bike. Two weeks ago I went to Helsinki by bike. I think in Germany I do not have this idea went to Frankfurt by bike. In Finland you can do so many activities, whether outdoors or indoors. Because of that I have continued my sports in Finland.

I will miss the time here in Finland because than I do not see my friends for a year. It is nice to be a exchange student. It is a other feeling to go to school. I am leaving in the second week in june (13.6.2018). I am than for four weeks at home. And totally I miss really my home. But I will miss my friends and my family here in Finland, too. Than I come back with my parents for the holidays.

Yes, it is very cool to be a exchange student. You can learn so many new things. I think it is important to make various experiences. You can meet new people, learn a new language or improve your english.

Teksti: Milla Kuusela

keskiviikko 22. elokuuta 2018

Taiteilijan terveiset

Miten tämä kuuluisi aloittaa..? Tervehdys? Olen Tiia Visuri, kolmannen vuoden opiskelija Martsarin lukiossa. Opiskeluaikanani olen vähän väliä tehnyt kuvituksia Martsarilaisen lehteen sekä sain kunnian kuvittaa tämän lukuvuoden 2018-2019 kansikuvan.


Kuka olen?
Ihan normaali suomalainen ihminen. Tuppisuinen sosiaalifoobikko, viisasteleva tyhjäpää, optimisti, puuskupuh… mitä ikinä tässä keksiikään. Paha tapa jaaritella. Asun keskellä metsää Seutulassa päin. En oikein osaa muuta itsestäni kertoa kuin että tykkään piirtää ja kirjoittaa.


Milloin aloitin piirtämään?
Olen aina piirtänyt! “Tosissani” yritin ensiksi piirtää ehkä ala-asteella, neljännellä luokalla. Ei oikein ollut muuta tekemistä, joten päädyin upottamaan aikani kirjoihin ja sarjakuviin - luin niitä jopa kävellessäni ja muutaman kerran pyöräillessä. Sarjakuvat ja manga johtivat haluun luoda omia sarjakuvia ja hahmoja. Rupesin lainaamaan “näin piirrät mangaa” -tyyppisiä kirjoja, sillä ne olivat helposti saatavilla noin 10-vuotiaalle ipanalle, joka ei vielä osannut käyttää internetiä.
Ja siitä alkoikin oppiminen.

Yritin aktiivisesti nähdä, miten ihmiset liikkuivat ja mitä muotoja ihmisen anatomiassa löytyy. Se auttoi huimasti, ja luulen vihdoin saapuneeni sellaiselle tasolle, että voin väittää osaavani anatomiaa! Ei vienyt kuin reilut 8 vuotta. Se, että minulla kesti näin kauan oppia piirtämään kunnollinen ihminen ilman apua, ei tietenkään tarkoita että jollakulla toisella kestää saman verran. Siihen vaikuttaa kuinka paljon ja kuinka usein piirrät, sekä tietysti mihin keskityt (esim. kasvot vai keho? Vaihtelevaisuus vai saman asian toistaminen? Ympäristö vai elävät olennot?). Kuten mikä tahansa muu harrastus tai työ, taide vaatii harjoitusta, aikaa ja yritystä.


Haluan vain tähän lisätä, ettei koskaan ole “liian myöhäistä” aloittaa piirtämistä. Inhottaa kuulla ihmisten sanovan “en tule koskaan olemaan hyvä” ja sen kaltaista. Esimerkiksi Youtubessa on lukemattomia videoita, jotka voivat auttaa esim. varjostuksessa, muodossa, luonnostelussa.. Niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin löytyy varmasti jotain oikealla hakusanalla. Veisi varmaan tuplasti enemmän tilaa tässä tekstissä jos rupeaisin suosittelemaan videoita ja henkilöitä nyt, mutta jos minulta kysytään olen totta kai halukas puhumaan tästä lisää?


Mistä saan vaikutteita?
Kaikesta, mitä pidän kauniina tai mielenkiintoisena. Mitä ikinä ajattelenkaan sillä hetkellä. Koska piirrän mieluiten ihmisiä, saatan joskus löytää inspiraatiota vaikkapa jonkun ohikulkeneen henkilön asusta. Piirustustyylini on kenties saanut paljon vaikutteita sarjakuvista sekä taiteilijoista, joita seuraan ja ihailen sosiaalisessa mediassa. Pidän erityisesti kirkkaista ja lämpimistä väreistä! Ei se tietenkään tietoinen prosessi ole ollut, itsestään tyylini vain kehittyi ajan myötä.


Taidevälineet ja aiheet?
En syrji välineitä tai muotoja. Käytän yleensä sitä, mitä on lähellä: kuulakärkikyniä, tusseja, liituja.. myös vesivärit ja akryylimaalit ovat kivoja. Viimeisteltyjä töitä teen kuitenkin mieluiten digitaalisesti, sillä siten työtä on helpompi muokata ja värittää, eikä sen valmistuttua jää suurta sotkua siivottavaksi - pelkkä tietokone ja siihen yhdistetty piirustusalusta.
Mitään yhdistävää aihetta töherryksilläni ei erityisesti ole. Tykkään kokeilla erilaisia ilmeitä ja poseerauksia, ja niistä huokuva tunnelma on usein leikkimielinen, rento.
Ei se tietenkään aina samankaltaista ole. On minullakin ollut useita eri vaiheita. Tyylit ja aiheet muuttuvat ihmisen mukana.


Sosiaalisen median tuomat hyödyt?
Sosiaalinen media avaa tilaisuuden saada näkyvyyttä. Kuka tahansa ympäri maailmaa voi nähdä, mitä julkaiset. Minulle kävikin niin onnekkaasti, että eräs itsenäinen musiikintekijä Australiasta otti yhteyttä Instagramissa (köh, köh, @tvisu) pari kuukautta sitten ja kysyi, kuinka paljon laskuttaisin kolmesta ‘hahmosuunnitelma-arkista’ (character design sheet). Pidin parin viikon väliä selvittääkseni muita asioita ja tutkiakseni tilaustöiden hinnoittamista, ja lopulta aloitin hommat kesän alussa. En saa vielä julkaista näitä konseptihahmoja missään, mutta kun projekti on valmis, tulen varmasti mainostamaan sitä kaikkialla!

Sen lisäksi, että voin vähän väliä tienata jotakin, on sosiaalinen media tutustuttanut minut yhteisen harrastuksen kautta moniin ihmisiin, joiden kanssa vieläkin puhun melkein päivittäin. Olen saanut ystävystyä ja tehdä hauskoja pieniä yhteistyöprojekteja useamman ihmisen kanssa.

Teksti: Tiia Visuri
Kuva: Heli Groschup

maanantai 13. elokuuta 2018

Uusi lukuvuosi kiikarissa

Hyvää uuden lukuvuoden 2018-2019 alkua!

Martsarissa palattiin jälleen koulun penkille viime viikon torstaina perinteisen lukuvuodenavajaistilaisuuden merkeissä, jolloin sisään koulurakennukseen asteli nykyisten toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoiden ja tutuksi tulleen henkilökunnan lisäksi ennätysmäärä uusia opiskelijoita sekä pari uutta henkilökunnan jäsentä.

Lukuvuoden aloitus herättää tunteita itse kussakin: koulurytmiin sopeutuminen vie aikaa helteisen kesän jälkeen. Tutut rutiinit palaavat rytmittämään arkea, mutta Martsarissa saadaan myös aihetta juhlaan läpi lukuvuoden. Heti ensimmäisenä on 22.8. järjestettävä koulurauhatapahtuma Energia-areenalla, jota seuraa muutaman viikon kuluttua 4.9. järjestettävä Tervetuloa Martsariin ykköset! -tapahtuma.

Martsarilainen haluaakin toivottaa niin uudet ykköset tervetulleeksi kuin tsempata kakkosia opiskelussa ja abeja lähestyviin ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisessa. Koulutyö ei aina ole hilpeää naurua täynnä, mutta yhdessä tekemällä työt hoituvat ja niiden tuotoksista voidaan myös nauttia!

Oikein antoisaa kouluvuotta kaikille!

Sanja Tuovila,
Martsarilaisen päätoimittaja

Kuva: Sanja Tuovila