lauantai 9. toukokuuta 2020

Liikuntadiplomilla voi näyttää osaamistaan

Liikunnan valtakunnallinen lukiodiplomi muodostuu fyysisistä testeistä, joita ovat uinti ja tavalliset fyysiset harjoitteet, noin kymmenen sivun kirjoitelmasta sekä kokoavasta portfoliosta. Lisäksi voi halutessaan suorittaa taidonnäytteen esimerkiksi omista treeneistään tai pelistään. Liikuntadiplomi arvostellaan muiden diplomien tavoin arvosana-asteikolla 4-10.

Abiturientti Kevin "Keke" Güzey on yksi liikuntadiplomin tänä vuonna suorittaneista. Keke teki liikuntadiplomin koska halusi osoittaa liikunnan osaamistaan. Diplomi osoittautui mieleiseksi vaihtoehdoksi ja hän suosittelee sen suorittamista muillekin. Jos prosessista pitää kuitenkin keksiä jokin ikävämpi puoli, oli se Kekelle kirjoitelman kirjoittaminen. Noin kymmenen sivun kirjoitelman aiheen saa itse valita, kunhan se on diplomin tekijälle edes jonkin verran entuudestaan tuttu. Kuten moni muu, Keke kirjoitti omasta harrastuksestaan: lajin historiasta, tekniikoista ja levinneisyydestä. Pidemmän kirjoitelman vastapainoksi portfolion on tarkoitus olla vain lyhyehkö itsearviointi.

Toisin kuin kuvataiteen, teatterin ja musiikin diplomit, liikuntadiplomia ei esitellä yleisölle. Jos opiskelija ei tee vapaaehtoista taidonnäytettä, on Anssi ainoa, jonka arvioinnin vuoksi tarvitsee nähdä diplomi. Taidonnäytteen arvioinnin tekee liikunnanopettajan lisäksi kyseisen lajin asiantuntija. Keke ei tehnyt taidonnäytettä, mutta kannustaa etenkin joukkueessa harrastavia sen tekemään.

Valinnanvapauden lisäksi liikuntadiplomi on myös ajallisesti melko vapaamuotoinen. Yleensä diplomi aloitetaan kolmannen vuoden alussa ja sitä saa tehdä vielä hetken kevään kirjoitusten jälkeen. Keke kuitenkin aloitti jo toisena vuotenaan lukiossa, joten hänellä on ollut hyvin aikaa suorittaa diplomiaan muun opiskelun ohessa. Tarkempi aikataulu on ainoastaan kuntotesteille, joita Anssi seuraa. 



Teksti: Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti