Martsarilainen Viivi Laamanen kirjoitti valtakunnallisesti parhaan elämänkatsomustiedon yo-koetuloksen syksyn kirjoituksissa. Tämän johdosta filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat FETO ry. palkitsi Viivin kunniakirjalla, kirjalahjakortilla sekä tervehdysvideolla. Tässä haastattelussa Viivi kertoo hieman itsestään ja kokemuksistaan.
Miksi halusit kirjoittaa elämänkatsomustiedon? Mitä muita aineita kirjoitit?
Halusin kirjoittaa elämänkatsomustiedon, koska se on mielestäni tärkeä ja kiinnostava aine. Kirjoitin lisäksi äidinkielen, keskipitkän ruotsin, pitkän englannin, pitkän matematiikan, biologian, yhteiskuntaopin sekä psykologian.
Miten valmistauduit ylioppilaskokeisiin?
Oppikirjojen pänttääminen ei sovi minulle. Toki jaksoin oppikirjoja jonkin verran lukea, enimmäkseen hypäreillä kylläkin. Suurin osa valmistautumisesta tapahtui oppitunneilla. Pystyin lukion aikana keskittymään oppitunneilla hyvin asiaan, lukuun ottamatta matematiikan tunteja, joten kirjoituksiin lukeminen onnistui aika lailla lukematta oppikirjoja. Pänttäämisen sijaan keskityin asiaan abikursseilla, katsoin paljon dokumentteja, katsoin Youtubesta hyödyllisiä videoita, luin Helsingin Sanomia sekä ulkomaalaisia uutissivustoja ja luin paljon kirjoja.
Millaiseksi koet elämänkatsomustiedon merkityksen oppiaineena?
Elämänkatsomustiedon merkitys on suurempi kuin monet luulevat. Elämänkatsomustiedossa oppii ymmärtämään maailmaa, toisia ihmisiä, itseään sekä historiaa. Arkielämässä monet asiat tuntuvat mustavalkoisilta, mutta harvat ovat ja elämänkatsomustieto auttaa näkemään värit mustan ja valkoisen välissä. Kursseilla oppii muun muassa evoluutiosta, toisista uskonnoista, medialukutaitoa, tulevaisuuden skenaarioista sekä sen ennustamisesta, erilaisista identiteeteistä, maailmankatsomuksista sekä niiden osista ja historiasta. Elämänkatsomustieto on sekoitus erilaisia tieteenaloja, esimerkiksi psykologiaa, historiaa ja filosofiaa, joten kursseilla oppii hyvin paljon. Opiskeltavat asiat tukevat myös toisten aineiden opiskelua, esimerkiksi psykologian opinnoissa elämänkatsomustiedosta on paljon hyötyä ja toisin päin.
Mikä on ollut kiinnostavinta elämänkatsomustiedon opiskelussa?
Vaikea sanoa. Minua kiinnosti kaikki kursseihin liittyvä, joten kaikista kiinnostavinta asiaa on vaikea valita. Ympäripyöreästi ilmaistuna oman ajattelun ja ymmärryksen laajentaminen on ollut minulle kiinnostavinta sekä tärkeintä.
Minkälaisia muistoja sinulla jää Martsarista?
Minulle jää paljon hyviä muistoja sekä jonkin verran huonoja, koska opiskelu on kaikesta hauskasta huolimatta rankkaa. Martsarista jää kuitenkin päällimmäiseksi hyvät fiilikset ja muistot, vaikka pitkä matikka turhautti ja nälkä kerkesi usein iskeä ennen lounasaikaa. Hyviä muistoja jää ystävistä, hauskoista tapahtumista, kuten penkkareista, mukavasta ja huumorintajuisesta henkilökunnasta sekä Amican punajuurikroketeista.
Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Sain jo tietää, että aloitan syksyllä opinnot Helsingin yliopistossa psykologia pääaineenani. Katson minne se vie enkä suunnittele liikaa.
Miten aiot juhlistaa valkolakkia?
Pidämme kotona pienet juhlat sukulaisille virallisena valmistujaispäivänä. Siihen taitaa juhlistaminen jäädä.
ONNEA Viivi meiltä kaikilta martsarilaisilta ja onnea psykologian opiskeluille ja tulevaisuudelle!
“Tulevaisuus kuuluu niille, jotka uskovat unelmiinsa.”
Haastattelija: Laura Paljakka, uskonnon, psykologian ET:n ja filosofian opettaja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti